2018. november 27., kedd

Húsos som - Cornus mas - Savanykás, pikáns ízű, elfeledett gyümölcsünk. 5 db mag! - Jelenlegi ára: 1 Ft

Köszönöm szépen, hogy megnyitotta/megnyitottad ezt az oldalt. Rengeteg ismert és kevésbé ismert dísznövény, zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény magját kínálom eladásra. Egy borítékban sokféle vetőmag elfér, így ha többfélét rendel/rendelsz, akkor is csak egy postaköltséggel kell számolni. Ide kattintva nézze/nézd meg a teljes vaterás kínálatomat.
Cornus mas – Húsos som
5 db mag!
Egész Európában elterjedt ez a somfélék családjába tartozó, finom gyümölcsöt termő cserje. Bár sárga virágai kicsik, tél végén, kora tavasszal lombfakadás előtt olyan tömegben nyílnak, hogy egy sombokor is élénk színfoltnak számít. Termései 1, 5 – 3 cm nagyságúak, hosszúkásak, előbb élénkpirosak, majd bordóra érnek. Ízük kellemesen savanykás, pikáns. Korábban a házi kertekben is gyakran ültetett növény volt. Manapság inkább dísznövényként ültetik, pedig értékes gyümölcse azon túl, hogy finom, C vitaminban is gazdag. Készíthető belőle lekvár, ami különösen vadhúsok mellé való, valamint kompót, szörp, de még bor és pálinka is. Az éretlen terméseiből sós vagy borecetes lében köménymaggal fűszerezve olívabogyóhoz hasonlóan fogyasztható téli csemege készíthető.
Kedveli a napos helyet, árnyékban nem, vagy csak keveset terem. Talajokban nem válogat. Jól tűri a téli hideget és a szárazságot is.
A magokat vetés előtt érdemes hideghatásnak kitenni, ez elősegíti és gyorsítja a csírázást. Először vízben áztassuk egy napig, majd nedves homokkal összekeverve egy nylonzacskóban (pl. visszazárható tasakban) tegyük hűtőszekrénybe (nem fagyasztóba) 2-3 hónapra. Ezután vetjük el kb. fél centiméter mélyre, termőföld és homok keverékébe. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 18 fok körül van, a magok csírázási ideje előkezeléssel 4-8 hét.
Köszönöm, hogy meglátogatta/meglátogattad az oldalamat! Ide kattintva nézze/nézd meg a többi termékemet is. Jó böngészést kívánok!


Jelenlegi ára: 1 Ft
Az aukció vége: 2018-12-17 15:46 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts